Az idegőrlő dizájnfolyamat

2014. március 13. Nínó Karotta

Hogy ne rohadjunk bele abba a népmesei paradoxonhalomba, hogy ismerős is legyen és forradalmi is, képes is és átlátható is, szellős is és helyhatékony is, oda is basszon de ne legyen harsány? Hogy?”

gangbang.jpgSzabó Zoltán a népszerű képszerkesztő programmal ismerkedik, Hipra, Füge és a fotográfus derültségére

Ha az Index gyerek volna, a jelenlegi dizájn már általános iskolába járna. Lassan hét éves, 2007. 07. 23. az élesülés napja. Vagy legalábbis így emlékszik rá Füge, a fejlesztési részleg (TMK) vezetője, korábbi plateboy, és ő tud hatvankilencezer rendszámot fejből, szóval úgy lesz az.

Hét év, az ugye 49 kutyaév, de internetes évből inkább ezer. Sose hittük volna, hogy ilyen sokáig nem nyúlunk a címlaphoz, de önök annyira jól olvasták, hogy inkább csak igazgattunk rajta ímmel-ámmal. Sajnos azonban minden részleg életében eljön az idő, amikor a menedzsmentnek feltűnik a léhaság, és az édes semmittevést kelletlen látszatmunka, majd parttalan értekezésmocsár, végül fejvesztett kapkodás váltja fel.

all_hail_the_glowmac.jpg

Hipra az új Index forradalmi "A szellem napvilága" funkcióját teszteli 

Ahogy az lenni szokott, az Index mint gyermek esetében csak az anya személye a biztos. Az új Index minden képpontját (és bő tízmillió van belőle, ráadásul három eltérő méretben) Bokros "Hipra" György rajzolta meg, digitalizáló tábla segítségével. Nem akarok szpoilerezni, de nagyon szép lett, annak ellenére is, hogy többszöri unszolásom ellenére következetesen csak a bal kezét használta.

hipraanna_1.jpg

Itt éppen ez a blog készül

A hagyományos zsidó-keresztény családerkölcs egyetlen apa létét tartja kívánatosnak. Ebben a kissé idealizáló szemléletben az apa Szabó "SzabóZ" Zoltán, aki a kihordási periódus alatt mindvégig példásan támogatta az anyát. Szellemi input mellett minőségi kávéval és delikát élelmiszerekkel látta el, ha kellett, szelíden, érzőn bátorította, máskor szenvedélyesen biztatta a pixelek tömeges kitolására.

kecskekarotta_2.jpg

A képet három oldalról a dizájner keretezi, őt szuggerálja a tartalomfejlesztési vezető, a kreatív igazgató a szokott módon levitál

A romantikus képet rögtön korhatárosítja, hogy a gyerek genetikai kódját összeállító folyamat a meghitt házastársi összeolvadásnál sokkal jobban hasonlított szenvedélyes gangbangekre. Dudás főszerkesztő, Szabó Zoli és én alkottuk a rivalizáló hímek alapkörét, ami rendre bővült újabb szereplőkkel, aszerint, hogy éppen melyik oldaltípus volt soron.

Vesztünkre az ember szaporodásának (egyébként az állatvilágban messze nem általános módon) sarkalatos eleme a párzási vokalizáció. Van olyan elmélet, mely szerint a nőstény párzási hangjainak (vö: sóhajok, nyögések, bizonyos ázsiai kultúrákban a ritmikus sikolyok) szerepe a párzási nyitottság hírének elterjesztése a hím sokaságban, a célja pedig, hogy minél több potenciálisan jó génállományú hím értesüljön arról, hogy van hova genetikai információt lövellnie. A lehetséges végeredményt tolongásos poliandriának hívhatjuk tudományosan, azaz egymás sarkára taposó és könyöklő hímek nyomakodnak az egyetlen szaporodni tudó nőstény körül.

zordzoli_crop.jpg

Oldott, pezsgő alkotóműhely-hangulat

Ugyanez az egylégterű irodákban úgy történik, hogy ül a tartalomfejlesztési vezető a vezető dizájner mellett, és hevesen vitatkoznak arról, hogy hogyan nézzen ki az új menü. A vita zajára a környező dolgozók előbb idegesek lesznek, aztán kínjukban - mivel egy átéléssel érvelő Szabó Zolit nem lehet kizárni a tudatból - elkezdenek figyelni. Néhány perccel később odasomfordál valaki, és hozzáteszi a maga szempontjait. Ettől újra fellángol a vita, majd lassan kialakul egy értelmesnek tűnő kompromisszum. Ezen a ponton megérkezik a főszerkesztő, és előbb elmesélteti magának, hogy miről van szó, majd a kialakult kompromisszumot rossznak nyilvánítja. Új vita bontakozik ki, melynek épp az utolsó hangjaira érkezem meg én, hogy elmondassam magamnak, hogy miről van szó, majd kifejtsem, hogy az egész hülyeség, és ugyanazt javasoljam, amit valamiért másfél órája már elvetettek. Vagy valami egészen mást, amit újabb másfél óra múlva vetünk majd el. Ebből a szellemi vetélkedésből végül egy darab konklúzió lenyomja a többit, és DNS-e beépül az oldaltervek valamelyikébe. És aztán elkészül három különböző változatban, a különböző eszközökre, hajnali kettőkor.

kozossegi_vacsora.jpg.jpg

Webfejlesztés = éjszakai junk food. Az előtérben Kramarics Anna projektmenedzser és vészkóder

Így született a dizájn. Először hónapokon át veszekedtünk a koncepció alapkérdésein (mennyire legyen más, mint az eddigi, mekkora, hányféle, milyen új elemek érkeznek, mi mennyi helyet kap, új rétegben nyíljanak-e a cikkek vagy ne, személyre szabható funkciók, grid, menü, fejléc, mifene), aztán a tartalomfejlesztési és a dizájnigazgató összeköltöztek, és elkezdődött az érdemi tervezés. Amit aztán a fent írt módon trollkodtunk széjjel mindannyian, tervezetten és impulzusjellegel, nappal és éjszaka egyaránt, ahol csak értünk. A végeredményt persze már mind saját gyerekünkként szeretjük, és mindenhol menőzünk majd vele, bár elsősorban az ő kettejük érdeme, ha klassz.

Ne feledjük: a holnapi idegen-fura új Index a jövő évi még újabb Index előtti régenjobbvolt-Index. Ezért aztán fogadják majd eleve nosztalgikus szeretettel a maga lenyűgöző újdonságában is!

A posztokat azért nem lehet kommentelni, mert kétségbeesetten dolgozunk, és senki nem érne rá válaszolni. Az átállás után a visszajelzéseket nyitott kommentmezővel fogadjuk majd.

Címkék: dizájn redizájn tldr index2014 párzási vokalizáció bizarr címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://redizajn.blog.hu/api/trackback/id/tr185857912
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása