Tényleg kicsinálta az Index a politikai blogokat?

2014. március 21. szabóZ

Vlagyimir Putyin maga telefonált az Index szerkesztőségébe. Megsárgult 1973-as Népszava címlapok, és a Magyar Nemzet hétvégi mellékletének remittendái alatt találtuk meg a fülsiketítően éles hanggal csengő bakelit telefont, és amikor az ügyeletes félve felvette, a vonal végén csak annyit ordítottak, hogy: Блог??? нет! Aztán nemsokkal később telefonált Orbán Viktor, hogy elmagyarázza, miről is van szó.

Napok óta terjed a hír a Nők Lapja beköszöntőiben csak közösségi médiának nevezett felületeken, hogy a házon belül csak Blogketrecnek csúfolt dobozt azért száműzte a jobb hasábból a gazdasági hírek, a kultúra, sőt egyenesen a sport alá az Index, mert itt aztán mindenkinek elege lett abból, hogy a kormányellenes blogok megmondják a magukét. Hogy végre megálljt akartunk parancsolni annak, hogy bárki véleménye megjelenhessen az Index címlapján.

Magyarázkodhatnánk, hogy egyszerűen arról van szó, hogy az Index2 elnevezéssel a blogválogatás kapott egy márkanevet, és egységesítettük a megjelenést, hogy ugyanúgy az Index alatt találják meg az olvasók ezt a kiadványt is, mint mondjuk a Totalcart, vagy a Portfóliót. Mondhatnánk azt is, hogy mivel most már három hasábossá terebélyesedett az Index, kellett a hely a szerkesztőség amúgy egy hét alatt olvasottá vált agymenésének, a Mindeközbennek. Felhozhatnánk azt is, hogy minden eddiginél nagyobb terjedelemben, meg hatalmas képpel vágtázhatnak ezentúl a blogok. És hogy ugyanannyi blog fér ki, mint eddig, sőt odaát van az Index2, ott aztán pedig pláne minden eddiginél több, nagyobb, hosszabb és vágatlan.

De felesleges magyarázkodni, hiszen az elmúlt napokban az Index címlapján hatalmas képpel tálalva vitáztak a blogok arról, hogy mi lesz, ha a Jobbik kerül hatalomra, hogy mégis miért élünk szarabbul, ha nincs infláció, vagy hogy egy fideszes képviselő hogyan gondolhatja azt, hogy a 48-as forradalmat a zsidó bankárok verték le. Vezető anyag volt a trafikmutyi, vagy a krími helyzet magyar vonatkozásainak elemzése, másképpen fogalmazva, hogy most akkor tényleg be van-e olyan hülye, aki be akar masírozni Kárpátaljára, sőt arról is szó volt, hogy a német megszállók gyalázták-e meg a nemzetet, vagy azért mi is lelkesen aláztuk saját magunkat.

És duplacsavaros elterelésként még azt a blogposztot is kiszerkesztettük, ami arról szól, hogy ha a Fidesz megint győz, hát rögtön betiltanak minden politikai blogot.

És azért is felesleges magyarázkodnunk, mert a kiemelt politikai blogok még soha nem hasítottak ilyen jól, a vezető anyagok látogatottsági grafikonjai olyan meredeken törnek az ég felé, mint a GDP Matolcsy György legszebb nemzetgazdasági álmaiban.

A politikai blogok tehát továbbra is fontosak az Indexnek: minden hétköznap ott lesznek az Index2-doboz vezetői anyagai közt, vagy éppen a jobb hasábban szépen egymás alá rendezve a liberálistól, a progresszív baloldalon át a modern konzervatívig.

És, hogy miért nincs kint már a fejlécben a svájci frank árfolyama? Hát sajnos ebben az esetben nem tudjuk cáfolni a piaci pletykákat. Az megvan, hogy Hans-Rudolf Merz, egykori svájci pénzügyminiszter maga nyírta ki ezt a fícsört? Röhögve követelte az árfolyamjelző eltávolítását a svájci parlamentben, alább közöljük az erről készült botrányos felvételt. Amikor arról beszél, hogy ezek a hülyék még a sporthírek fölé is az árfolyamot ragasztották, na az minimum egy külügyminiszteri tiltakozó jegyzékért kiált.

 

Címkék: redizájn index2

A bejegyzés trackback címe:

https://redizajn.blog.hu/api/trackback/id/tr565872640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popszegecs 2014.03.25. 15:13:58

Számomra teljességgel érthetetlen, hogy az index miért a redizájnnal foglalkozik, miközben a legnagyobb problémájukat nem oldják meg: a Daily Mailtől a Hvg-én és a Nol-on át a CNN-ig az összes hírportál minden cikke kommentelhető, még a rendkívül konzervatív német, svájci sajtó online termékei is - miközben az index, a nagy gonzó-trendi-techie médium teljesen egyirányú kommunikációt folytat.

(Ez különösen annak fényében nevetséges, hogy egy ágyban kelnek-fekszenek a blog.hu-val és az indapass-szal.)

Addig átdizájnolhatjátok ötezerszer, de nem igazán komolyan vehető 2014-ben ez a fajta write-only tartalom.

Karipapa01 2014.03.25. 15:14:22

Csak érdekességképpen: a vidéki városban ahol lakom, van a város két végén egy-egy Penny áruház. Hosszú időn keresztül a hozzám közelebb esőbe jártam vásárolni. Mivel az áruház elrendezése soha nem változott, pontosan tudtam, hogy melyik árut hol találom és céltudatosan mentem ahhoz a polchoz, ahol a megvásárolni kívánt áru van. Így a vásárlásaim ideje ritkán haladta meg a negyed órát és minden simán ment. Egyszer úgy adódott, hogy a másik áruházban kellett vásárolnom, ahol az elrendezés pontosan olyan volt, mint a szokásos, csak annak a tükörképe. Szabályosan hülyét kaptam, a végén már olyan ideges voltam, hogy káromkodtam is. Minden szaros őrölt bors, háztartási keksz, stb. miatt külön felfedező utat kellett bejárnom. Borzalmas volt. Nos így van ez most az Index esetében is. Azon kis időben, amit az Index olvasására tudok fordítani nem a cikkeket olvasom el ami érdekelne, hanem keresgélek a címszavak között, meg lapozgatok. Gondolom, más is így van vele, persze, hogy mindenki reklamál :) A politikai blogokról: talán célszerűbb lett volna a választások után módosítani az elrendezést, hiszen éppen ebben az időszakban pörögnek a legjobban ezek a blogok. Mindegy, most már szerintem nem szabad a továbbiakban semmit sem változtatni, maradjon így, hogy legyen idő megtanulni az új elrendezést.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2014.03.25. 15:14:40

Így van, a váltás után kiajánlott Mandiner-posztok semmivel sem kaptak kisebb címlapi forgalmat, mint a korábbiak, sőt.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.03.25. 15:15:20

Már rég meg akartam kérdezni..

Miért van , hogy a címlapos politikai blogok túlnyomó többsége ugyanazt szajkózza, mint az MSZP sajtóirodája ?
Hogy a címlapos blogok legalább 80%-a a kormányt fikázza ?

Nem ciki nektek, hogy a Köz-TV kiegyensúlyozatlanságát magasan veritek elfogultságban ?

nyikk 2014.03.25. 15:15:38

Írhatta volna ezt a bejegyzést olyan, aki egyértelműbben tud fogalmazni.Ugyanis nem tudom eldönteni, hogy ez a svájci miniszteres dolog igaz-e, vagy poén.Ha igaz, az nagyon gáz az indexre nézve.
Amúgy meg fos áttekinthetetlen az új megjelenés, kellene még dolgozni rajta.Persze értem én, hogy néha át kell rendezni a boltot, nehogy rutinosan csak azt nézze meg a vevő, ami érdekli, hanem minden szart, csak így vevőket lehet ám veszíteni.Jelenleg azt gondolom, hogy a fos origo olvashatóbb.

bretman 2014.03.25. 15:16:48

Ajjaj.

Én eddig nem láttam összeesküvést, de ez a poszt nem tesz jót a történetnek.

Mit is mondott Kósa Lajos, amikor - több-mint egy éve - először felvetették, hogy ismerte az őszödi beszédet a nyilvánosságra kerülés előtt?

Ezt: "az őszödi kormányüdülő kéményébe Szijjártó Péter engedett le, egy harminc méter hosszú, 5-ös narancssárga színű mászókötéllel, az ominózus 2006 tavaszi napon. Kezemben egy MK27-es táskamagnetofon volt, hozzá csatlakoztatva egy BEAG gyártmányú mikrofon. Gyurcsány Ferenc beszédét így vettük fel, a magnóban található Polimer 90 perces kazettára, amin korábban a Karel Gott, Udo Jürgens és Korda György „Egy péntek éj Szent Ferencen” című koncertjének kalózfelvétele volt található."

Mit mondott Gyurcsány Ferenc, amikor megjelent a Zuschlag-könyv, benne azzal, hogy Gyurcsány tudott mindenről?

Ezt: "Volt egy ilyen hatalmas kosár a minisztériumi szobában. Azt minden reggel telerakták pénzzel, és aki bejött, az kaphatott belőle."

Na, mostan itt pont ugyanez a taktika van alkalmazva. Az elviccelés.

Ciki.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.03.25. 15:18:01

Én sem érzem a kinyírást. Sőt. ;)

Ugyanakkor a redesign kapcsán a rövid távú hatások között ott van, hogy most a design érdekes, sokan sokmindent keresnek így jobban végignézik a lapot. Cserében a szokott helyen való gyors megtalálhatóság ugyan elveszett, de ez nem akkora különbség.

Kérdés, hogy hosszabb távon hogyan változik az index látogatottsága, és az egyes oldalakon mekkora átkattintási arányt lehet elérni.

Ugyanakkor az is kérdés, hogy a politikai blogok szerepe mennyiben változik meg az indexen belül. Hiszen akár cikkek is linkelhetnek rájuk, akár a kiemelések más formái is változhatnak, így úgy gondolom, hogy ez a redesign is egy hosszabb folyamat részekként értékelhető...

random nick 2014.03.25. 15:18:49

Konkrétan a blogketrec volt az ami elválasztotta az indexet a "többitől". Az a blogketrec, ami ott volt, abban a formában. Az volt a "B" index. Valszeg sokkal kevesebb embert vonzott az index 2 nevű.. hm.. valami, mint az az oldalsáv. Ha végigfutottad az összes témában az indexen a híreket, akkor egy friss szellőként következhetett utána a blogketrec. Szépen, tematikusan összeszedve. Ott. Oldalt.

Na. Most ez tűnt el. Vagy legalábbis olvadt bele teljesen az oldal "base" hírkavalkádjába, ahonnan - nekem legalábbis - nincs se kedvem, se időm előhalászni a valóban érdekes és hasznos blogposztokat. Szomorú. Azt vettem észre pár napja, hogy az első kattintás inkább az origo-ra visz reggelente.
süti beállítások módosítása